InCliMaTe.gr • Indoor Climate Management | Θέρμανση • Κλιματισμός • Ηλιακά Συστήματα | Μελέτη • Επίβλεψη • Εγκατάσταση • Συντήρηση

24/7 Υποστήριξη

Άμεση Ανταπόκριση

Μελέτη - Επίβλεψη

Ενεργειακών Έργων

Καλέστε τώρα 694 468 9736

Τεχνική Συμβουλευτική Υποστήριξη

COVID-19 Κορωνοϊός & Κλιματιστικά

Αναφορικά με το ζήτημα μετάδοσης του νεοεμφανιζόμενου ιού κορωνοϊού COVID-19 μέσω των κλιματιστικών, παραθέτουμε τα ακόλουθα δεδομένα.

1. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επιστημονική μελέτη που να συμπεραίνει ότι τα κλιματιστικά μεταδίδουν – διαχέουν τον COVID-19 στο χώρο. Σε μία αναφορά στη Σιγκαπούρη, ο ιός βρέθηκε στο δίκτυο αεαγωγών ενός κεντρικού συστήματος κλιματισμού, χωρίς όμως να αποδειχθεί ότι διαχέοταν στους χώρους.

 

2. Ο COVID-19 (κορονοϊός) μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων, τα οποία επικάθονται σε επιφάνειες ακολουθώντας τους νόμους της μηχανικής. Ειδικότερα λόγω της βαρύτητας έχουν καθοδική πορεία, εκτός και άν τα παρασύρει ρεύμα αέρα.

 

3. Τα αυτόνομα κλιματιστικά, ανακυκλώνουν τον αέρα του χώρου στον οποίο βρίσκονται. Για να θεωρήσουμε ότι διαχέουν τον ιό, πρέπει τα σταγονίδια να κατευθυνθούν στην εισαγωγή αέρα του κλιματιστικού. Αυτό πρακτικά μπορεί να γίνει μόνο στις μονάδες δαπέδου και όχι στις μονάδες τοίχου ή οροφής. Επιπλέον αν τα σταγονίδια βρεθούν εντός  του βεληνεκούς του κλιματιστικού, τότε παρασύρονται και δεν ακολουθούν κατακόρυφη πτώση.

 

4. Τα κλιματιστικά με αεραγωγούς, συνήθως έχουν την εισαγωγή του αέρα σε μεγάλο ύψος, οπότε είναι πρακτικά απίθανο να εισαχθούν τα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό.

 

5. Υπάρχουν άλλοιι ρύποι και βακτήρια τα οποία είναι αερομεταφερόμενα, όπως το βακτήριο της λεγεωνέλας, το οποίο όμως εμφανίζεται στη θερινή λειτουργία του κλιματισμού και αντιμετωπίζεται στα πλαίσια μίας οργανωμένης συντήρησης. Δεν έχει αποδειχθεί όμως ότι ο COVID-19 μεταφέρεται με ανάλογο τρόπο. Άν ίσχυε κάτι τέτοιο η κατάσταση σήμερα θα ήταν πολύ χειρότερη.

 

Με βάση τα παραπάνω:
1. Οι καθαριστές αέρα που πωλούνται δεν φαίνεται να προσφέρουν πρακτική ασπίδα προστασίας κατά της μετάδοσης του COVID-19. Είναι βέβαια πολύ αποτελεσματικοί στην εξουδετέρωση ρύπων όπως ο καπνός, η γύρη, η οικιακή σκόνη, αερομεταφερόμενων βακτηρίων κ.α.

 

2. Η λειτουργία του κλιματιστικού σε αργή ταχύτητα του ανεμιστήρα και με κατεύθυνση του αέρα προς τα πάνω, εμποδίζει τη διάχυση των σταγονιδίων που φέρουν τον ιό.

 

3. Η ουσιαστική συντήρηση του κλιματιστικού και ο χημικός καθαρισμός του, συνεπάγεται τη γενικότερη υγιεινή.

 

4. Σε ειδικές εφαρμογές μπορεί να γίνει εφαρμογή ειδικών φίλτρων π.χ. από ενεργό άνθρακα και συσκευών ιονισμού του αέρα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται οι προδιαγραφές ποιότητας αέρα, αναφορικά με την θερμοκρασία, την υγρασία και τη σύσταση του.

 

5. Κατά τον θερινό κλιματισμό, η θερμοκρασία πρέπει να ρυθμίζεται από 24 έως 30 βαθμούς κελσίου και η σχετική υγρασία (RH) από 40% έως 70%.
Εγγραφή
Notify of
guest
4 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Άρης
4 χρόνια πριν

Κατατοπιστικό άρθρο σε απλές καθημερινές απορίες που έχουμε στη νέα τάξη πραγμάτων που βιώνουμε. Συνεχίστε έτσι!!!

INCLIMA
4 χρόνια πριν

Έρευνα για τη σημασία της ορθής χρήσης και συντήρησης των συστημάτων κλιματισμού και εξαερισμού, στην αντιμετώπιση της μετάδοσης του COVID-19
https://www.coolingpost.com/world-news/ventilation-is-key-to-reducing-covid-19-spread/

INCLIMA
4 χρόνια πριν

Ενημέρωση της ASHRAE αναφορικά με τον κορωνοιο covid 19 και τα συστήματα κλιματισμού.

https://www.ashrae.org/technical-resources/resources?fbclid=IwAR1aExGK7yQ9nex5FEXLXH4UbRYnZID3Ch3oryo1dl26NX_0SrIO04uB4Io

INCLIMA
3 χρόνια πριν

Νεες οδηγιες απο την Ευρωπαικη REHVA για την σωστη χρηση των συστηματων θερμανσης κλιματισμου και εξαερισμου.

https://www.rehva.eu/activities/covid-19-guidance

24ωρη Εξυπηρέτηση

Μπορούμε να σας προσφέρουμε μια εξειδικευμένη 24ωρη υπηρεσία έκτακτης ανάγκης διαθέσιμη για εσάς 365 ημέρες το χρόνο για όλες τις ανάγκες θέρμανσης, ψύξης και ζεστού νερού. Είμαστε εδώ όταν χρειάζεστε να εξυπηρετήσουμε