Αλλαγή συμπιεστή
Στον παρών άρθρο δεν θα διερευνήσουμε τους λόγους που επιτάσσουν την αντικατάσταση του συμπιεστή, ούτε τη μεθοδολογία διερεύνησης της βλάβης. Ωστόσο κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε ότι με βάση την εμπειρία μας, προτείνεται η ταυτόχρονη αντικατάσταση συμπιεστή και κεντρικής (main) ηλεκτρονικής πλακέτας. Μια κατεστραμμένη ηλεκτρονική πλακέτα, πιθανών να οδηγήσει σε νέο βραχυκύκλωμα του συμπιεστή, αμέσως μετά την αλλαγή του.
Η διαδικασία έχει ως εξής:
1. Αποσυνδέουμε τη μονάδα από κάθε ηλεκτρική τροφοδοσία.
2. Ανακτούμε από το εσωτερικό της μονάδας το υφιστάμενο ψυκτικό ρευστό. Πιθανόν να υπάρχουν εντός του ψυκτικού κυκλώματος, ρύποι ή ακόμα και μικρά θραύσματα, τα οποία εάν παραμείνουν εντός του ψυκτικού κυκλώματος μπορεί να προκαλέσουν νέα βλάβη του συμπιεστή.
3. Βεβαιωνόμαστε ότι ο νέος συμπιεστής είναι κατάλληλος για την αντικατάσταση. Ελέγχουμε τις ηλεκτρολογικές συνδέσεις παροχών και εντολών νέας πλακέτας. Αν η νέα πλακέτα φέρει μικροδιαφορές εντολών τους θέτουμε στις σωστές θέσεις σύμφωνα μείον κατασκευαστή. Πιθανών μια πλακέτα να χρησιμοποιείται σε διαφορετικά μηχανήματα, οπότε απαιτείται η προ ρύθμιση της , πριν τροφοδοτηθεί με ηλεκτρική τάση.
4. Εάν η βλάβη του συμπιεστή οφείλεται σε βραχυκύκλωμα ή εμφανίζονται μαυρισμένες περιοχές στην ηλεκτρονική πλακέτα, ελέγχουμε της ηλεκτρολογικές συνδέσεις και τις επαφές της μονάδας καθώς και την λειτουργική κατάσταση των καλωδιώσεων.
5. Φωτογραφίζουμε τις ηλεκτρολογικές και ψυκτικές συνδέσεις.
6. Αποσυνδέουμε όλες τις ηλεκτρολογικές συνδέσεις του παλαιού συμπιεστή.
7. Με τη χρήση φλόγιστρου και περιστροφικού κόφτη , λύνουμε τις συνδέσεις των σωληνώσεων χαλκοσωλήνων.
8. Χρησιμοποιώντας μία λεπτόδοντη λίμα, λειάνουμε τις σωληνώσεις της εγκατάστασης και απομακρύνουμε ρύπους και υπολείμματα κόλλησης με προσοχή ώστε να μην εισχωρήσουν εντός του ψυκτικού κυκλώματος.
9. Ταυτόχρονα με τον καθαρισμό, διαμορφώνουμε τα άκρα των σωληνώσεων ώστε να συνδέονται ελεύθερα με τα άκρα του νέου συμπιεστή. Πιθανοί ρύποι ή ακόμα και μικρά θραύσματα που θα μείνουν εντός του κυκλώματος, πιθανών να προκαλέσουν απ’ ευθείας νέο μπλοκάρισμα του συμπιεστή.
10. Αφαιρούμε τις τάπες προστασίες των σωληνώσεων του συμπιεστή και καθαρίζουμε τις άκρες τους.
11. Τοποθετούμε τον νέο συμπιεστή στη θέση του και προσαρμόζουμε τις συνδέσεις το, ελέγχοντας την ευθυγράμμιση τους.
12. Συγκολλούμε τα άκρα του συμπιεστή με την ελάχιστη δυνατή θερμική καταπόνηση. Επιπρόσθετα χρησιμοποιούμε ένα μεταλλικό έλασμα ώστε να προστατεύουμε τα λοιπά τμήματα της εγκατάστασης από την φλόγα. Χρησιμοποιούμε την ακριβώς απαιτούμενη ποσότητα κόλλησης. Περίσσεια κόλλησης που θα μεταφερθεί εντός του ψυκτικού κυκλώματος, θα προκαλέσει σίγουρα βλάβη στον νέο συμπιεστή.
13. Πρεσσάρουμε με άζωτο το ψυκτικό κύκλωμα και ελέγχουμε για τυχόν διαρροές.
14. Με την διαβάθμιζα αντλία κενού, δημιουργούμε κενό στο ψυκτικό κύκλωμα.
15. Πληρώνουμε την εγκατάσταση με επαρκή ποσότητα νέου’ ψυκτικού ρευστού. ΔΕΝ κάνουμε χρήση του ανακτημένου καθώς αυτό μπορεί να περιέχει ρύπους ή να έχει αλλοιωθεί η σύσταση του από υπερθερμάνσεις.
16. Συνδέουμε όλες τις ηλεκτρολογικές αφίσες.
17. Διενεργούμε τελικό έλεγχο όλων των συνδέσεων.
18. Τροφοδοτούμε την εγκατάσταση με κατάλληλη ηλεκτρική τάση, μονοφασική ή τριφασική.
19. Ελέγχουμε τη λειτουργία της κλιματιστικής μονάδας για μισή ώρα περίπου.