Τα προβλήματα υγρασίας εμφανίζονται συνήθως με μαύρα στίγματα στους τοίχους, συμπυκνώματα στα παράθυρα, εμφάνιση μούχλας σε έπιπλα και αίσθηση δύσπνοιας ειδικά σε ευπαθείς ομάδες όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.
Η υγρασία αυτή προέρχεται από τον εγκλωβισμό του υγρού αέρα του περιβάλλοντος στο χώρο της κατοικίας ή εργασίας. Η υγρασία είναι νερό σε αέρια μορφή (ατμός) το οποίο περνά στην υγρή φάση λόγω της επαφής του με κρύα υλικά (π.χ. εξωτερικοί τοίχοι) ή λόγω μεγάλης συγκέντρωσης.
Το πρόβλημα συσσωρεύεται και οδηγεί σε καταστροφή δομικών στοιχείων και επίπλων, ρουχισμού, ενώ μεγενθύνονται τα αναπνευστικά προβλήματα υγείας.
Η λύση στα προβλήματα υγρασίας είναι εκτός από τον τακτικό αερισμό του χώρου, είναι Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΡΑ. Την παραπάνω διεργασία επιτελούν οι ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ.
ΟΙ αφυγραντήρες χρησιμοποιούν τον ψυκτικό κύκλο, για να αφαιρέσουν την υγρασία του αέρα. Ο συμπιεστής και ο ανεμιστήρας ελέγχονται με βάση τις απαιτούμενες συνθήκες από έναν μικρό «εγκέφαλο», η λειτουργία του οποίου εξαρτάται από την ποιότητα του αφυγραντήρα. Σημαντικά στοιχεία διαφοροποίησης των αφυγραντήρων είναι:
- Ο θόρυβος.
- Η κατανάλωση που εξαρτάται από την ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ του ΣΥΜΠΙΕΣΤΗ και του ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑ.
- Η δυνατότητα λειτουργίας σε χαμηλές θερμοκρασίες.
- Η ποιότητα των φίλτρων καθαρισμού του αέρα.
- Η λειτουργία ιονιστή.
- Η δυνατότητα σύνδεσης με μόνιμη αποχέτευση.
Εκτός από τους αφυγραντήρες με ψυκτικό κύκλωμα (συμπιεστή) εξαιρετικά αποτελέσματα απιτυγχάνουν και οι αφυγραντήρες με ΖΕΟΛΙΘΟ. ΟΙ αφυγραντήες αυτοί λειτουργούν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και είναι οι πλέον αθόρυβοι.
Σημανικό είναι να καθαρίζονται τα φίλτρα του αφυγραντήρα και να ψεκάζεται το στοιχείο με ειδικό απολυμαντικό για αφυγραντήρες.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι με τη λειτουργία των αφυγραντήρων, ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ. Όταν βρισκόμαστε σε έναν χώρο με υψηλά επίπεδα υγρασίας, πρέπει να τοποθετούμε το θερμοστάτη σε υψηλότερη τιμή. Με την αφύγρανση του αέρα, μπορούμε να χαμηλώσουμε το θερμοστάτη ΚΑΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. Το παραπάνω φαινόμενο οφείλεται στο γεγονός ότι η υγρασία στον αέρα αυξάνει τη θερμική του αγωγιμότητα. Συνέπεια αυτού αποτελεί η ταχύτερη αποβολής θερμότητας από το σώμα μας προς το χώρο που με τη σειρά της οδηγεί σε αίσθηση ψύχους.